Lettelsen var stor blant svært mange i Oslo Tinghus da en enstemmig rett dømte Anders Behring Breivik til forvaring i 21 år fredag. Retten fant ham strafferettslig tilregnelig, og stiller ham derfor ansvarlig for de grusomme ugjerningene som kostet 77 mennesker livet. Dommen er god og meget grundig, og den markerer tingrettens selvstendighet. Dommen er historisk og viser at vi har et rettssystem som fungerer godt, også når det settes på så alvorlige prøver som dette.

Vi har all grunn til å tro at dommen blir mottatt med bred forståelse blant folk flest. Den er etter vår mening godt i samsvar med den allmenne rettsfølelsen, og må derfor kunne karakteriseres som en riktig dom i terrorsaken. Mange pårørende og berørte ga i går uttrykk for lettelse og håp om at det nå kan settes en sluttstrek for denne vonde og vanskelige saken. Det har vi stor forståelse for.

Dommen er modig i den forstand at en enstemmig rett velger å sette tilside aktoratets påstand. Samtidig markerer dommerne prinsippet om at sakkyndige bare er rådgivere og at retten er suveren. Aktoratet la til grunn at Breivik var psykotisk og derfor måtte dømmes til tvungent psykisk helsevern. De understreket sin tvil, men valgte å bygge sin påstand på den første sakkyndigrapporten som ga Breivik diagnosen paranoid schizofren.

Terrordommen viser hvor riktig og viktig det var av retten å gå til det uvanlige skritt å oppnevne nye psykiatrisk sakkyndige. De kom som kjent til motsatt konklusjon; at Breivik var tilregnelig og kunne straffes. Det var en vurdering som fikk støtte fra en rekke andre fremstående fagfolk under rettssaken. Dommerne hadde derfor et solid grunnlag for å dømme Breivik til den strengeste straff det er hjemmel for her i landet. Forvaring i inntil 21 år kan i praksis betyr livsvarig fengsel, siden straffen kan forlenges så lenge Breivik blir ansett for å være en fare for samfunnet.

For påtalemyndigheten, med Riksadvokaten i spissen, er dommen et betydelig nederlag. Riksadvokatens, og dermed aktoratets, vurdering av tilregnelighetsspørsmålet blir i dommen grundig overprøvd og forkastet. Men tingretten feller en enda mer knusende dom over rettspsykiatrien, inkludert Den rettsmedisinske kommisjon, som gikk god for diagnosen retten med overbevisning har forkastet. I dommen er det meget grundig redegjort for hvorfor Breivik er å anse som tilregnelig.

Anders Behring Breivik har selv ønsket å bli kjent tilregnelig. Men det er grunn til å merke seg at retten presiserer at den ikke har lagt vekt på hans ønske. Dommen plasserer Breivik som en politisk terrorist. Han stilles ansvarlig for å ha drept 77 mennesker med overlegg, under særdeles skjerpende omstendigheter og på en særlig grusom måte. Det blir slått fast at drapene var planlagt og gjennomført på grunnlag av en overveid beslutning.

Aktoratet konkluderte etter dommen med at de ikke vil anke. Det er en beslutning det står respekt av og som vi setter pris på av hensyn til alle pårørende, berørte og samfunnet for øvrig

Dommen plasserer Breivik som en politisk terrorist.